Kader bekend voor tweede ronde proeftuinen

Het Programma Aardgasvrije Wijken draagt bij aan het zo optimaal mogelijk inrichten en opschalen van de wijkgerichte aanpak. Gemeenten die concreet met een wijk aan de slag gaan, kunnen een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage aan deze proeftuinen. 


Proeftuinen

De eerste wijken die van het aardgas af gaan. Nog veel lessen te leren. Welke aanpak werkt? Afstemmen en opschalen van technische, financiële en sociale aspecten met alle betrokken partijen. Voor de eerste ronde van deze subsidie was veel animo. 27 wijken werden geselecteerd. Op de website reeds veel informatie en geleerde lessen vanuit deze eerste ronde. Ook Minister Ollongren blikte dit voorjaar terug. En lichtte daarbij al een tip van de sluier op wat betreft de voorwaarden voor de tweede ronde. De nadruk ligt op uitvoeringsgereedheid van de aanpak en de robuustheid van de plannen. Daarnaast accent  op:

  • de betaalbaarheid voor bewoners
  • de wijze van het betrekken van bewoners en gebouweigenaren
  • de wijze van invullen van de regierol van de gemeente
  • de mogelijkheden om aardgasvrij te verbinden met andere opgaven in de wijk

Indienen

Het kader is nu definitief bekend. Aangekondigd middels een brief aan alle gemeenten. De gemiddelde rijksbijdrage per proeftuin is voor deze ronde circa 4 miljoen euro. Aan te vragen vanaf 1 december 2019 tot 1 april 2020. Minder vrijheid rond de in te dienen stukken ten opzichte van de eerste ronde. Aanvragen dienen volledig te zijn ingevuld op basis van de beschikbare vragenlijst. Ingediend via het webformulier dat vanaf 1 december beschikbaar is. Een zeer volledige vragenlijst. Goed bruikbaar als kader. Tevens is vanaf 1 december een online rekentool beschikbaar als hulpmiddel voor het opstellen van businesscases. Tenslotte aandacht voor de volgende facultatieve onderwerpen:

  • Klimaatadaptatie
  • Circulair bouwen
  • Arbeidsmarkt & scholing
  • Utiliteitsbouw als aanjager van de energietransitie in de wijk

Bovenstaande thema’s zijn mogelijk interessant om te verbinden met het aardgasvrij maken van wijken. Het programma wenst in deze ronde enkele wijken te selecteren waarin deze koppelkansen goed benut worden. Nu dit kader bekend is, kunnen gemeenten met woningcorporaties en andere betrokken partijen aan de slag met de tweede ronde proeftuinen aardgasvrije wijken.

Meer informatie: Linda Groenen


Publicatie datum: 20 november 2019 20:00

Laatste nieuws