Tweede ronde voor proeftuinen Aardgasvrije Wijken

In de eerste ronde ontvingen 27 van de 74 wijken waarvoor gemeenten een plan indienden een deel van de in totaal 120 miljoen euro subsidie. In 2020 nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hoe bereiden gemeenten en andere betrokken partijen zich hierop voor? Goede planvorming met alle betrokken stakeholders is noodzakelijk. 


Proeftuinen

Minister Ollongren blikte in een Kamerbrief dit voorjaar terug op de eerste ronde proeftuinen Aardgasvrije Wijken. Doel van het programma is leren hoe de wijkgerichte aanpak in te richten en op te schalen. Het animo was groot. De procedure werd als laagdrempelig ervaren en de gehanteerde selectiemethodiek bleek geschikt om tot een selectie te komen. Aandachtspunten voor de volgende ronde liggen op het vlak van transparantie, kwaliteit van de plannen en aandacht voor participatie en communicatie. De procedure blijft ook bij de volgende ronde in opzet gehandhaafd. Gemeentes dienen de aanvraag in. Eerst een expertbeoordeling op het niveau van de aanvraag. Is dit voldoende, dan verdere selectie door de Adviescommissie Aardgasvrije Wijken Aanvragen. Vanwege het beoogde lerende effect uitgebreide monitoring middels een lerende beleidsevaluatie bestaande uit vier componenten:

  • Reflectieve (kwalitatieve) monitor
  • Wetenschappelijke analyse (door PBL met wetenschappelijke klankbordgroep)
  • Kwantitatieve monitor
  • Analyse op basis van overige relevante bronnen (zoals uit het Kennis- en Leerprogramma)

Publicatie van de resultaten van de monitoring vindt plaats via een dashboard dat momenteel nog in ontwikkeling is. De website die als communicatieplatform dient is reeds operationeel.

Handreikingen

Het uitgewerkte kader voor de volgende ronde volgt binnenkort. De Minister vraagt de Adviescommissie toe te zien op selectie van aanvragen met voldoende spreiding en diversiteit. En geeft daarnaast de volgende handreikingen mee voor de aanvragers:

  • Kwaliteitsniveau van de plannen moet omhoog. Op verschillende onderdelen: technische oplossingen, financiering, regie en organisatie, participatie en communicatie
  • Meer aandacht voor verbinding met andere opgaven in de wijk is gewenst. Met circulariteit, klimaatadaptatie en leefbaarheid als expliciete voorbeelden
  • Expliciet verzoek om risicoanalyse en mitigerende maatregelen toe te voegen bij de aanvraag
  • Wens voor verbinding tussen het aardgasvrij maken van utiliteitsbouw in de wijk met de opgave in de rest van de wijk

Goede plannen vragen om een gedegen voorbereiding. Start met het in kaart brengen van geschikte wijken op basis van vooraf met elkaar afgestemde criteria. Gemeenten en corporaties nemen het voortouw en betrekken overige stakeholders. Zet waar nodig externe expertise en/of capaciteit in om de boot niet te missen.

Meer informatie: Linda Groenen


Publicatie datum: 18 augustus 2019 22:00

Laatste nieuws