Lancering ambitiedocument voor haalbare warmtenetten

De kosten voor corporaties zijn te vaak het breekpunt bij het inruilen van aardgas voor een duurzaam warmtenet. Met als gevolg een impasse in afwachting van nieuwe financieringsconstructies in combinatie met betere wet- en regelgeving. Recent stelde minister Jetten die nieuwe kaders alweer uit naar 2024. Tegelijk kunnen zonder nieuwe spelregels kosten nu al fors omlaag. Het Ambitiedocument voor haalbare warmtenetten geeft richting.

 

Startmotor

Investeringskosten voor corporaties bestaan uit aansluitkosten van de warmteleverancier plus aanpassingskosten in woningen achter het afleverpunt. Aanvullend zijn er voor corporaties exploitatielasten middels vergoeding van een deel van de jaarlijkse vaste kosten van het warmtebedrijf. Zodat huurders niet duurder uit zijn dan in de gassituatie. De totale kosten blijken vaak veel te hoog voor corporaties. De startmotor komt niet op gang. De voortgang van de PAW toont aan dat zelfs met extra subsidies en ondersteuning het ombouwtempo van gas naar warmte ondanks alle goede bedoelingen bedroevend is (evaluatie PAW figuur 18, slechts 1.803 woningen nu van gas af). Wachten tot de overheid in 2024 misschien met betere kaders komt? Initiatiefnemers Ennatuurlijk, Vattenfall, Fakton Energy, VBTM Advocaten en Atriensis sloegen de handen ineen om de integrale kosten van warmtenetten nu al fors te verlagen.

Kostenreductie

Het Ambitiedocument voor haalbare warmtenetten beschrijft 14 maatregelen om kosten te verlagen binnen bestaande spelregels. Vaak morgen al toepasbaar. Een kostenreductie van 30% lijkt zeker mogelijk met een juiste mix van die 14 maatregelen. Diverse maatregelen richten zich op beperking van het vollooprisico en daarmee verlaging van aansluitkosten. Immers forse aanloopinvesteringen, terwijl er te weinig en te langzaam afzet van duurzame warmte is. Ook het leeglooprisico komt aan bod. Het vroegtijdig afschrijven van waardevolle componenten van het systeem, wat tot extra en onnodige aansluitkosten leidt. Of de feitelijke techniek van aansluiten met relatief te hoge kosten als gevolg. De initiatiefnemers passen het ambitiedocument zo optimaal mogelijk in hun eigen praktijk toe, waarna op basis van evaluatie een update volgt.

Lees hier meer: Ambitiedocument voor haalbare warmtenetten        

Meer informatie: Maria Scholten

 

Publicatie datum: 20 juni 2022 00:00

Laatste nieuws