Beleidsprogramma klimaat versnelt warmtenetten niet 

Op 2 juni 2022 publiceerde minister Jetten zijn Beleidsprogramma klimaat. Hierin bevestigt de overheid het doel van 500.000 extra woningen in 2030 met aansluiting op warmtenetten. Maar daarvoor ontbreken anno 2022 de juiste kaders. De door de minister geschetste tijdpaden inclusief alle raadplegingen maken sceptisch over de haalbaarheid van dat doel voor 2030.

 

Spelbrekers

Het uitputtingstempo van de SAH wijst momenteel op jaarlijkse aansluiting van zo’n 4.000 woningen van corporaties en VvE’s. Nog niet 10% van het gewenste tempo van minstens 60.000 woningen per jaar. De drie belangrijkste spelbrekers:

  1. De Warmtewet uit 2014 is op bescherming van reeds aangesloten afnemers gericht. Ontbrekend zijn de positie van gemeente, het proces van initiatief tot aansluiting, zekerheid op vergroening van de warmtevoorziening en een redelijke warmteprijs die voor het maximum ontkoppeld van de gasprijs is
  2. Aanvangsinvesteringen in leidingnetwerk en duurzame bronnen zijn fors. Alleen terug te verdienen met in korte tijd veel en vervolgens liefst langdurige aansluitingen. De praktijk nu is dat die kosten bij de eerst aangeslotenen landen in combinatie met een korte exploitatietermijn. De volledige en hoge rekening bij de voorhoede
  3. In wijken met koop- en huurwoningen haken kopers ondanks veel keukentafelgesprekken niet aan. Ook niet met een steeds dikkere ‘wortel’. Er ontbreekt een ‘stok’ in de vorm van de afsluitmogelijkheid van het gasnet. Onderzoek wees uit dat zo’n 80% tot 85% van de kopers de energietransitie wel kan betalen  (bladzijde 15 onderaan)

Ei

Het Beleidsprogramma gebouwde omgeving lijkt tot meer beweging te gaan leiden voor corporaties. Waarom lijkt het Beleidsprogramma klimaat warmtenetten voorlopig niet zodanig te versnellen (aanbiedingsbrief), zodat er in 2030 500.000  extra woningaansluitingen zijn (bijlagen bij Beleidsprogramma klimaat)? Subsidieregelingen voor de nu nog onrendabele duurzame bronnen en leidingnetwerken zijn nog in de maak. Jetten geeft aan naar 2024 te streven als invoeringsdatum van de nieuwe Warmtewet (Wet collectieve warmtevoorziening). Als dit al zou lukken, kunnen gemeenten pas daarna aan de slag met het tijdrovende proces van aanwijzing van warmtekavels. Inclusief het zorgvuldige proces met gebouweigenaren en aanwijzing van een warmtebedrijf. Datzelfde geldt ook voor de afsluitmogelijkheid van het gasnet middels de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie. Ook deze moet alle landelijke procedures nog doorlopen, waarna gemeenten er mee aan de slag kunnen middels een tijdrovend participatieproces. Conclusie is dat deze kabinetsperiode tot en met 2025 nodig is om wettelijk kader op orde te brengen. Pas hierna gaan gemeenten -nieuw collega dat in 2026 aantreedt- waarschijnlijk aan de slag met warmtekavels in combinatie met de gasafsluitmogelijkheid. Het doel van 500.000 in 2030 extra op een warmtenet aangesloten woningen is niet realistisch. Daarnaast is het denkbaar dat bestaande initiatieven vertragen in afwachting van het moment dar Rijksoverheid en gemeenten hun ei gelegd hebben af hebben.   

Meer informatie: Dyon Noy

 

Publicatie datum: 3 juni 2022 00:00

Laatste nieuws