Wel of niet wachten op nieuwe rekenmethodiek NTA 8800?

Op 1 juli 2020 gaat de NTA 8800 in.  Opvolger van de huidige Energie-Indexen. Nog veel is onbekend. Corporaties twijfelen wat te doen. Snel nog even in de huidige methodiek Energie-Indexen opstellen? Wachten op de nieuwe rekenmethodiek? Of toch maar gewoon net zo doorgaan als altijd? 


Twijfels

Er is nog steeds veel onbekend over de nieuwe rekenmethodiek en het proces gaat tergend traag. Volop voer voor twijfels. Zijn straks de huidige energielabels en EI’s niet meer geldig? Kun je nog wel duurzaamheidsbeleid opstellen als niet alle woningen in dezelfde rekenmethodiek staan? En wat als de prijzen na 1 juli enorm stijgen? Drie tactieken om met de twijfels om te gaan. Eerste tactiek is versnellen. Vóór 1 juli 2020 voor zoveel mogelijk woningen een EI opstellen. Zodat alles in dezelfde rekenmethodiek staat. Tweede tactiek is vertragen. Nu niks meer doen en wachten met afmelden van woningen tot ná 1 juli 2020. Zodat zoveel mogelijk woningen in de nieuwe rekenmethodiek staan. Tenslotte tactiek drie. Versnellen noch vertragen, maar gewoon doorgaan met opstellen en afmelden bij energetische wijzigingen of verlopen van het energielabel. Tot 1 juli 2020 in de huidige rekenmethodiek, daarna in de nieuwe. 

Doorgaan

Het klinkt saai. Maar gewoon doorgaan is het beste advies. Waarom?

  • Bestaande Energielabels en EI’s zijn en blijven geldig tot tien jaar na de opnamedatum. Ook na 1 juli 2020
  • Verschillen in rekenmethodiek zijn geen probleem bij opstellen of monitoren van duurzaamheidsbeleid. Labelklassen uit de woningwaardering zijn nu al de manier om energielabels en EI’s met elkaar te vergelijken. De nieuwe rekenmethodiek wordt straks toegevoegd
  • Ook na 1 juli 2020 blijft de methodiek veranderen. Eerst om foutjes te corrigeren. Later omdat techniek en politiek niet stil staan. Ondoenlijk om telkens opnieuw te versnellen of vertragen
  • Versnellen of vertragen zorgt nu en in de toekomst voor pieken in woningaantallen. Lastig voor budgetten en adviseurs

Tenslotte een tip. Let op de kwaliteit van de berekeningen. Neem geen genoegen met constructies op ‘bouwjaar’. Voer destructief onderzoek uit, laat aannemers tijdens de bouw foto’s maken en controleer het gebruik van gecontroleerde kwaliteitsverklaringen. Onafhankelijk van de rekenmethodiek zijn de invoerdata dan blijvend waardevol. 

Meedenken? Hella Maessen


Publicatie datum: 11 september 2019 08:00

Laatste nieuws