Scoren voor open doel: waterbesparing in de badkamer

Nederland moet van aardgas af. Daarom de focus van corporaties op investeren in isolatie en opwekking van duurzame energie. Besparing op verbruik van warm tapwater krijgt weinig aandacht bij het opstellen van energetische verbeterplannen. Onterecht. Met eenvoudige middelen is vaak al een forse besparing mogelijk. 


Grensvlak

Ongeveer een kwart van het huishoudelijke warmteverbruik is nodig voor opwarming van tapwater (bericht ISSO). Meestal voor de mengkranen in keuken en badkamer, de douche en incidenteel de mengkraan van een ligbad. Dat aandeel van het warme tapwater loopt op naarmate woningen een hogere energetische kwaliteit hebben. Blijkbaar lukt het wel om de energiebehoefte voor ruimteverwarming terug te dringen. Maar niet die voor het warme tapwater. Toch is daar veel meer blijvende aandacht voor nodig. Allereerst vanwege het terugdringen van energiegebruik. Maar ook omdat installaties gebruikelijk op een forse tapvraag gedimensioneerd zijn met alle kosten van dien. En wat te denken van nul op de meter woningen (NOM) met een vaste bundel voor warm tapwater. 

Douchetimer

Waarom wel forse terugdringing van energie voor ruimteverwarming en niet voor warm tapwater in de badkamer? Besparingsmaatregelen liggen al snel op het grensvlak van de verantwoordelijkheid van de corporatie versus die van de huurder. Een complicerende factor in vergelijking met particulieren waar alle inspanningen maar ook alle baten in één hand liggen. Scoren voor open doel (Milieu Centraal):

  • Douchetimer of coach die herinnert om maximaal 5 minuten te douchen
  • Waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat
  • Waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer op de mengkraan

Pak deze drie kansen heel gericht op. Bijvoorbeeld met generieke communicatieprogramma’s, met energiecoaches en met het onderhoudsbedrijf voor de cv-ketel die gebruikelijk iedere 2 jaar de bewoner bezoekt. Ook besparend maar met een hogere investering is montage van een thermostaatkraan. Nog verder gaan maatregelen zoals de douche-wtw en de zonneboiler. 

Meer informatie: Lars Bouwman


Publicatie datum: 10 november 2019 00:00

Laatste nieuws