Jetten: aanvullend beleid om achterstand in te lopen 

Met het huidige tempo haalt Nederland het doel niet. In 2030 minimaal 55% minder uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990. Dat jaar komt razendsnel dichterbij. Dat maakt dat extra beleid ook steeds meer een korte termijn effect moet hebben. De kamerbrief van minister Jetten van 26 april 2023 presenteert een trits maatregelen.   

 

Worsteling

De opsomming in de kamerbrief van de gevolgen van de versnellende klimaatverandering stemt niet vrolijk. De kamerbrief etaleert de worsteling van de regering over het moeizame en trage verduurzamingsproces versus de drang om toch een hoopvolle toon aan te slaan. Keer op keer blijken voorspellingen te positief. Soms klinkt de wanhoop letterlijk door (pagina 2 bovenaan): ‘de tijd van vrijblijvendheid is voorbij, de knop moet om.’ Die vrijblijvendheid neemt voor professionele gebouweigenaren inderdaad steeds meer af. De kanteling van wortel naar stok is in gang gezet. Dat ligt anders voor particulieren. De wortel wordt nog steeds malser en groter. De angst voor de publieke opinie bij verplichtende maatregelen voor particulieren is immens.

Opschaling

De raming wijst uit dat de al in gang gezette inspanningen nog eens met ongeveer 20% omhoog moeten. Veruit de grootste opschaling komt van de elektriciteitsproductie die in 2035 al volledig groen is, industrie, mobiliteit en landbouw. Het bestaande tempo van de verduurzaming van de gebouwde omgeving zou met zo’n 10% omhoog moeten. Voorbeelden van de extra maatregelen die corporaties en hun huurders gaan merken:

  • Extra ondersteuning van kwetsbare huishoudens door inzet energiefixteams
  • Oplopend tarief bij hoger gasverbruik
  • Gunstigere leenfaciliteiten voor verenigingen van eigenaren
  • Meer zekerheid op cruciale subsidies op langere termijn  
  • Verplichting om de Standaard te bereiken bij verduurzamingsingrepen vanaf 2029
  • Laagdrempeligere en gunstigere financiering voor verduurzaming voor particulieren, relevant bij integrale aanpak gespikkeld bezit

Meer informatie: Dyon Noy

 

Publicatie datum: 5 mei 2023 00:00

Laatste nieuws