Biomassa onmisbaar onderdeel van energietransitie

In de Nederlands energietransitie speelt biomassa een grote rol. Niet zonder discussie. Verhalen over vieze containerschepen met hout uit Canadese oerbossen gooien olie op het vuur. Gelukkig zijn er ook feiten. Die helpen nuanceren. Belangrijk om te delen en besluitvorming op te baseren.


Feiten

Verschillende soorten biomassa zijn geschikt voor verbranding. De meeste biomassa die in Nederland verbrand wordt, is vaste (houtige) biomassa. Platform Bio-energie (PBE) stelt jaarlijks met RVO.nl een rapportage op over het gebruik van houtige biomassa voor energieopwekking in Nederland. Belangrijke punten uit deze rapportage:

  • In 2018 werd ruim 60% van de Nederlandse hernieuwbare elektriciteit en warmte geproduceerd met biomassa
  • Biomassa vervangt niet alleen aardgas in de productie van warmte, maar levert ook flexibel vermogen voor de levering van elektriciteit
  • Bijna 100% van de gebruikte biomassa komt uit rest- en afvalstromen
  • 77% van alle gebruikte biomassa komt uit Nederland
  • 23% van de gebruikte biomassa is geïmporteerd uit buurlanden of de Baltische staten. Er is geen biomassa geïmporteerd uit andere werelddelen
  • 27% van de biomassa is gecertificeerd, voor een groot deel vrijwillig

Nuance

Mooie resultaten van de bio-energie producenten. Transparantie is een goed startpunt voor het maken van afspraken over de toekomstige inzet van biomassa voor energie. Tegelijkertijd ook nuance. Biomassa wordt in de Nationale Energieverkenning gezien als een belangrijke, maar tijdelijke schakel in de energietransitie. Met het zwaartepunt op de komende jaren. Daarna deels vervanging van biomassa door andere bronnen zoals geothermie. Logisch, want de uit Nederland afkomstige hoeveelheid biomassa is niet toereikend om forse groei te voeden. En import van ver is onwenselijk. Ook hier dus een kwestie van balans. Snoeiafval dat er toch is, efficiënt benutten. Maar geen schepen uit Canada. Corporaties vinden biomassawerven, biomassa warmte installaties en biomassa leveranciers online. En doen er goed aan in gesprek te gaan met leveranciers. Over de herkomst en duurzaamheid van de gebruikte biomassa. En de lange termijn visie van de warmteleverancier op dit onderwerp. De warmtebron is ten opzichte van de infrastructuur voor warmte en aanpassingen aan de woningen immers de meest flexibele om aanpassingen aan te doen.

Meer informatie: Koen Seghers


Publicatie datum: 2 augustus 2019 08:00

Laatste nieuws