Minister geeft duidelijkheid toekomst salderen

De terugleversubsidie voor elektriciteit is definitief van de baan. In januari kondigde minister Wiebes een zoektocht aan naar een alternatief. Dat is gevonden. De huidige salderingsregeling blijft bestaan tot 2023. Daarna afbouwen tot nul in 2031. Lees de hoofdlijnen en gevolgen voor corporaties.


Salderen

Salderen is het wegstrepen van teruggeleverde tegen afgenomen elektriciteit door kleinverbruikers. Een flinke financiële prikkel voor aanschaf van zonnepanelen. Maar ook een kostenpost voor de overheid. Met de forse groei van het aantal zonnepanelen een onhoudbare situatie. Bovendien geen prikkel om het publieke net te ontzien. Eventjes waren er plannen voor de introductie van een terugleversubsidie. Dat bleek onwerkbaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Wiebes dat salderen blijft. Tot 2023 ongewijzigd. Daarna afbouwen naar nul in 2031. Dalende kosten van zonnepanelen vangen het financiële verlies op. Voorwaarde is verplichte plaatsing van een elektriciteitsmeter met twee telwerken: één voor teruggeleverde en één voor afgenomen elektriciteit. Een slimme meter is niet verplicht. Daarnaast volgt  aanpassing van de postcoderoosregeling om oneigenlijk gebruik te voorkomen. Tijdpad:

  • Uitwerking afbouw saldering en aanpassing postcoderoosregeling in 2019
  • Verplichte uitrol elektriciteitsmeters met twee telwerken in 2021 en 2022
  • Start afbouw saldering 1 januari 2023
  • Saldering nul in 2031

Corporaties

Gevolgen voor huurders zijn groot. Zij investeren niet zelf in zonnepanelen, maar betalen via huur, servicekosten of EPV een vast bedrag aan de corporatie. De door zonnepanelen opgewekte elektriciteit is vervolgens ‘gratis’. Ook als die eerst het elektriciteitsnet in gaat en pas later gebruikt wordt,  zo’n tweederde deel. Voor dat deel moeten huurders dan gewoon weer betalen. Toezeggingen van corporaties over woonlastenreductie staan vanaf dan onder druk. Zo is nul-op-de-meter niet meer nul-in-de-portemonnee. Wat moeten corporaties doen:

  • Denk opnieuw na over de vergoeding van huurders voor zonnepanelen
  • Stem elektriciteitsvraag in huis af op aanbod zonnepanelen 
  • Sla te veel opgewekte elektriciteit in huis op voor gebruik in de toekomst
  • Sluit aan op smart grids

De komende weken meer ideeën en adviezen voor slim toepassen van zonnepanelen. Houd de nieuwsbrief van Atriensis in de gaten.

Meer informatie: Frank van Hoogstraten


Publicatie datum: 26 april 2019 08:00

Laatste nieuws