Wetgeving verbetert kansen verduurzaming VvE’s

VvE’s (Verenigingen van Eigenaren) zijn verantwoordelijk voor onderhoud en verduurzaming van het casco van het complex. Dus ook voor huurwoningen in gesplitste bezit. Alle leden van de vereniging moeten instemmen en naar rato meebetalen. De zwakste schakel bepaalt het tempo. Een doorn in het oog van de politiek. De Tweede Kamer ging op 21 februari 2017 akkoord met de Wet verbetering functioneren VvE’s. Ook in het belang van corporaties.


Buikpijndossier

Corporaties beschikken over steeds meer sociale huurwoningen in VvE’s. Soms vanwege de commerciële plint. In andere gevallen vanwege verkoop van voormalige sociale huurwoningen. De verenigingsleden beslissen samen over onderhoud en verduurzaming. Zolang de corporatie een aanzienlijk meerderheidsbelang heeft, blijft grote invloed bestaan. Een buikpijndossier als leden de jaarlijkse bijdrage voor onderhoud niet op willen of kunnen hoesten. Zeker zo lastig is verduurzaming. De kost gaat bij energiebesparing voor de baat uit. Leden investeren nu, terwijl de besparing de komende decennia optreedt. Financiering is praktisch ondoenlijk. Met name vanwege de eis van de bank voor hoofdelijke aansprakelijkheid van de VvE als afzonderlijke leden niet aan verplichtingen voldoen. Opdraaien voor nalatige particulieren is voor corporaties onacceptabel.

Lening

Op 21 februari 2017 ging de Tweede Kamer akkoord met het wetsvoorstel. Verwachting is dat de gewijzigde wetgeving vanaf 2018 van kracht is. De twee belangrijkste onderdelen:

  • Borging dat onderhoudsreserveringen plaatsvinden. De hoogte van het te reserveren bedrag is ofwel vastgesteld op basis van een onderhoudsplan of is 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Die onderhoudsplanning is maximaal 5 jaar oud en kijkt minstens 10 jaar vooruit. Uitgangspunt is dat er een fonds met eigen bankrekening voor het geplande onderhoud is. Alleen als minstens 80% van de eigenaren akkoord is, kunnen zij afzien van storting in een onderhoudsfonds. Zij moeten het onderhoud dan van keer tot keer op basis van werkelijke uitgaven betalen
  • Verbetering financieringsmogelijkheden van verduurzaming. Zoals bijvoorbeeld de al bestaande Energiebespaarlening voor VvE’s. Elke eigenaar is alleen verantwoordelijk voor zijn eigen deel van een lening. Zodra een lid van de VvE zijn appartement of woning verkoopt, gaat ook zijn deel van de lening over naar de nieuwe eigenaar


Meer informatie: Dyon Noy


Publicatie datum: 1 maart 2017 08:00

Laatste nieuws