Atriensis Energiemonitor 2021: resultaten

De resultaten van de Atriensis Energiemonitor 2021 zijn bekend! Dit jaar deden 101 corporaties met in totaal ruim 800.000 woningen mee. De gemiddelde energieprestatie is maar liefst 5,9% beter dan in 2020! Een flinke versnelling ten opzichte van een jaar eerder. Is label B in 2021 haalbaar? Welke corporaties winnen dit jaar de Atriensis Award?

 

Winnaar(s)

De Atriensis Energiemonitor geeft inzicht in de energetische prestaties van woningcorporaties. Meetmiddel is de gemiddelde labelklasse: een optelsom van vóór 1 januari 2015 afgemelde energielabels en ná 1 januari 2015 afgemelde Energie-Indexen. Hier wordt ook het gemiddelde bouwjaar van de corporatie in meegenomen. Met ruim een derde van alle woningcorporaties en sociale huurwoningen in Nederland een goede benchmark voor de hele sector. Welke woningcorporaties staan er energetisch het beste voor?

Woonstichting Hulst staat wederom helemaal bovenaan met een gemiddelde labelklasse A, maar de overige regiowinnaars zitten hen op de hielen. Naast deze winnaars kijken we dit jaar ook naar de grootste stijger. Welke corporatie heeft afgelopen jaar flink verduurzaamd en maakt daardoor de grootste labelsprong? Dit jaar is dat Stichting Clavis die met 1,19 labelstap van label C naar midden label B ging!

Resultaten

De resultaten van de Atriensis Energiemonitor 2020 zijn dit jaar erg positief:

  • Gemiddelde labelklasse in de monitor is 5,58, oftewel labelklasse B! Een verbetering van 5,9% ten opzichte van 2020. Ter vergelijking: vorig jaar steeg de gemiddelde labelklasse me 4%
  • Maar liefst 77% van de woningen heeft een groene labelklasse, A, B of C. Een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar
  • Op bijna 13% van de woningen liggen PV panelen. Ook weer een stijging van 4% ten opzichte van vorig jaar

Doel van de corporatiesector was gemiddeld labelklasse B vanaf 2021. Afgesproken in het Convenant energiebesparing huursector. Begin 2021 is dit doel dus al behaald! Vorig jaar leek dit doel nog onzeker, maar door een flinke versnelling is het toch gelukt. Hoe nu verder? Op 1 januari 2021 ging de nieuwe rekenmethodiek NTA 8800 in. Van Energie-Index naar energiebehoefte. Een andere manier van meten die uiteraard tot uiting komt in de volgende Energiemonitor van Atriensis data begin 2022.

Meer weten? Lees de notitie ‘Resultaten Atriensis Energiemonitor 2021’.

Meer informatie: Maud van der Wijst

 

Publicatiedatum: 27 januari 2021 16:00

Laatste nieuws