Wennen aan duurzaam wonen: koken op inductie

Gasloos wonen betekent ook gasloos koken. Veel mensen hebben daar geen zin in. Nog nooit gedaan, slechte ervaringen van anderen en vast duur. Natuurlijk is elektrisch koken anders dan koken op gas. Maar alles went. Moedig huurders aan met eerlijke voorlichting en concrete hulp.

 

Eerlijk

Modern elektrisch koken kan op drie manieren. Halogeen, keramisch, en inductie. De laatste lijkt het meest op koken op gas en is het energiezuinigst. En daarom veruit favoriet. Voordelen:

  • Veilig, geen open vuur of koolmonoxide
  • Makkelijker schoon te houden
  • Jaarlijkse kosten en CO2 uitstoot zijn ongeveer even hoog als bij koken op gas. Stijgende gasprijzen en vergroening van elektriciteitsnet maken koken op inductie snel goedkoper en duurzamer

Veel gehoorde bezwaren van huurders:

  • Er zijn nieuwe pannen nodig. Oude favorieten moeten weg
  • Niet meer kunnen wokken, traditionele woks passen niet op inductie
  • Medische risico’s voor hartpatiënten met pacemakers

Hulp

Koken op inductie kan meestal alleen met aanpassingen in de woning. Vaak twee extra groepen in de meterkast. Bij oudere woningen een nieuwe elektriciteitsaansluiting. Aparte elektriciteitsleiding naar de keuken. En een speciaal perilex stopcontact. Maar daarmee ben je er als corporatie niet. Investeer ook in het bespreken en oplossen van bezwaren. Betrek huurders. Welke wensen hebben zij? Misschien een extra booster voor meer vermogen plus een alternatieve wok? Of juist geen standaard pannenset maar een met veel kleine of juist grote pannen? Besteed ook altijd pro-actief aandacht aan mogelijke medische bezwaren. De meeste pacemakers gaan prima samen met koken op inductie. Maar laat huurders altijd zelf overleggen met hun cardioloog. Bied bij twijfel een alternatief, zoals keramisch of halogeen koken. Tenslotte is een workshop koken op inductie natuurlijk altijd leuk!

Meer informatie: Nila Ooms

 

Publicatie datum: 30 juli 2020 08:00

Laatste nieuws