Tips voor huurders bij besparen in de keuken

In de serie 'Besparen in het huishouden' gaan we in op huis-, tuin- en keukentips die bewoners kunnen helpen te besparen en duurzamer te leven. In dit bericht keukenapparatuur. Eerdere berichten gingen al in op wennen aan koken op inductie en besparen met douchen. In dit bericht tips voor bewoners om duurzamer om te gaan met andere keukenapparatuur.

Foto bij nieuwsbericht

Formaat van de afbeelding is 672 x 224 pixels oftewel 178 x 59 mm. De afbeelding mag eventueel ook iets groter of kleiner zijn, als de verhouding maar altijd hetzelfde blijft, namelijk 1 : 3.

[Het formaat van dit gehele blok is het formaat van de afbeelding. Vervang bovenstaande tekst door de afbeelding en haal dit stuk tussen haken weg.]

Energielabel

In de keuken staan veel apparaten die energie verbruiken. De keuken is daarom de plek bij uitstek om te kijken naar energiebesparende opties. Naast tips voor energiebesparing bij huidige apparaten blijkt ook dat veel bewoners nog steeds niet goed weten hoe ze een energielabel moeten lezen. Op veel apparaten zit een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. Met kleuren en letters wordt aangegeven hoe zuinig het apparaat is. Zuinige apparaten krijgen een A+++ (donker groen) label. Op de website van Milieu Centraal is van alles te vinden over de verschillende energielabels.

Tips

Goed kijken naar het energielabel als er een nieuw apparaat wordt aangeschaft is één manier om energie te besparen. Maar hoe zit dat met huidige apparatuur? Hoe kan daarop worden bespaard?

  • Door de vaatwasser aan te zetten als deze helemaal vol zit, kun je 20-50% op het verbruik van de vaatwasser besparen
  • Zet de afzuigkap uit na gebruik. Een afzuigkap gebruikt energie en voert ook warme lucht af, waardoor stookkosten kunnen toenemen
  • Voorkom dat de vriezer te koud staat. -18 graden is ruim voldoende. Ontdooi de vriezer minimaal een keer per jaar. Een dun laagje ijs zorgt al voor een extra verbruik van 10%
  • Het plaatsen van warm eten in de koelkast/diepvries zorgt ervoor dat deze extra hard moet werken. Zet de koelkast verder van de muur af (ongeveer 10 centimeter), en houd de achterkant van de koelkast stofvrij zodat de koelkast beter de warmte van de elektromotor kwijt kan. Zet de koelkast op de juiste temperatuur. 4 Tot 7 graden (afhankelijk van het soort producten) is ruim voldoende
  • Gebruik pannen met deksels tijdens het koken. Hierdoor kan het gas of de kookplaat lager gezet worden, het eten is net zo snel klaar. Tijdens het koken kan vaak al eerder het gas uit. Het voedsel kan immers nagaren in het kookvocht
  • Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast in plaats van in de magnetron
  • Ontkalk regelmatig de waterkoker of het koffiezetapparaat, bij een verkalkt verwarmingselement duurt het langer voordat het water warm wordt waardoor er dus meer energie wordt verbruikt
  • Zet overige apparaten altijd uit als ze niet gebruikt worden. Veel apparaten verbruiken ook energie als ze op stand-by staan of als de stekker in het stopcontact zit

Meer informatie: Maud van der Wijst

 

Publicatie datum: 13 september 2020 15:00

Laatste nieuws