Ontwikkelingen rond gebouwgebonden financiering

De energietransitie kent vele uitdagingen. Op sociaal, technisch en financieel vlak. Gebouwgebonden financiering van verduurzamingsingrepen. De sleutel tot een succesvolle transitie? Het goede nieuws: er zijn opties. Maar ook veel haken en ogen. De overheid moet aan de bak om kader en randvoorwaarden te scheppen.



Opties

Stroomversnelling publiceerde in februari van dit jaar een overzicht van oplossingsrichtingen voor gebouwgebonden financiering. Eén van de in dit overzicht geschetste oplossingsrichtingen krijgt nu opvolging vanuit de markt. Een consortium van de Woonpas, TNO en de Erasmus Universiteit zet in op de gemeentelijke baatbelasting. Met beperkte aanpassingen van wet- en regelgeving kunnen gemeenten deze optie vrij eenvoudig inzetten. Zij sluiten een vaststellingsovereenkomst af met woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Daarmee heeft de gemeente een incasso-instrument in handen om terugbetaling van de voorgeschoten investering te waarborgen. Proof of concept en testen in de praktijk volgen spoedig, aldus het consortium. Een andere optie die met name vertegenwoordigers van banken nader uit willen werken is de kwalitatieve verplichting. Die houdt in dat een woningeigenaar bij aanschaf van een woning ook bepaalde plichten op zich neemt. Zoals het terugbetalen van energiebesparende maatregelen. Ook hiervoor is aanpassing van regelgeving nodig. 

Uitwerking

Beide opties behoeven nadere uitwerking. Bijvoorbeeld wat betreft de risico’s rond de gedragscomponent van bewoners. Wie is verantwoordelijk wanneer bewoners de beoogde energiebesparing niet realiseren? Daarnaast het ontbreken van fiscale aftrekbaarheid. Zolang fiscale aftrekbaarheid van hypotheken niet verder ingeperkt wordt, blijft gebouwgebonden financiering voor woningeigenaren een onvoordelige optie. Onderzoeker Arjen Schep van de ESBL schrijft in zijn rapport dat Inzet van de gemeentelijke baatbelasting op kleine schaal toepasbaar is in de eerste fase van de energietransitie. Ivo Opstelten onderschrijft dit in dit artikel van Energeia en geeft aan te geloven in meerdere vormen van (gebouwgebonden) financiering. Die naast elkaar bestaan. Wellicht opgevolgd door de kwalitatieve verplichting en andere nog te ontwikkelen opties. De overheid is aan zet om helderheid te scheppen. Wat is de toekomst van fiscale aftrekbaarheid van hypotheken? Welke opties voor financiering van verduurzaming van vastgoed faciliteert de overheid in de toekomst? Welke rol willen en kunnen gemeenten hierin hebben? Corporaties doen er goed aan de de ontwikkelingen met belangstelling te volgen. En alle mogelijkheden aan te grijpen om met name de gespikkelde woningvoorraad te verduurzamen.

Meer informatie: Linda Groenen


Publicatie datum: 12 november 2018 08:00

Laatste nieuws