Leidraad Transitievisie Warmte geeft eerste beeld

Gemeenten aan de slag met de Transitievisie Warmte. Eind 2021 gereed. Het Rijk biedt ondersteuning met de Leidraad. De Startanalyse geeft een eerste beeld. Hoe ziet de toekomstige energievoorziening er per wijk mogelijk uit? Nu ook als kaartlaag beschikbaar in de Duurzaamheidskaart van Atriensis.


Leidraad

Het ECW (Expertise Centrum Warmte) publiceerde op 15 oktober de Leidraad. Deze bestaat uit de dataset Startanalyse en de pdf ‘Handreiking voor lokale analyse’. De Startanalyse is online toegankelijk. Gemeenten ontvingen gegevens om hierop in te loggen. Vanaf 30 oktober is de online Startanalyse voor iedereen beschikbaar. PBL stelde de Startanalyse op en onderscheidt hierin 5 strategieën:

  1. Individuele elektrische warmtepomp
  2. Warmtenet met midden- of hoge temperatuurbron
  3. Warmtenet met lage temperatuurbron
  4. Hernieuwbaar gas met hybride warmtepomp
  5. Hernieuwbaar gas met HR-ketel

Voor de meeste strategieën werkte PBL een aantal subvarianten uit. Voor elke wijk geeft de Startanalyse ook de best passende subvariant aan. Per strategie is een factsheet met aanvullende informatie beschikbaar. Voor welke gebieden en woningen is de strategie geschikt? Welke maatregelen aan gebouwen en infrastructuur zijn nodig? Welke partijen zijn hierbij betrokken? Een waardevolle bron van informatie. 

Startmotor

Voor corporaties is de Transitievisie Warmte van groot belang. Ingrepen aan het vastgoed moeten immers afgestemd worden op de toekomstige energievoorziening in de wijk. Gelukkig betrekken de meeste gemeenten corporaties bij de totstandkoming van de Transitievisie. Broodnodig vanwege de rol als Startmotor die corporaties is toegewezen. Input van corporaties is gewenst op diverse vlakken. Soms van doorslaggevend belang bij de totstandkoming of uitbreiding van een warmtenet. Of bij de bepaling van de planning. Wijken waar corporaties op korte termijn flink aan de slag gaan, zijn voor de gemeente interessant om tot een integrale aanpak te komen. Atriensis voegde daarom de data uit de Startanalyse toe aan de Duurzaamheidskaart. Zodat voor corporaties met één muisklik duidelijk is welke alternatieve energievoorziening per wijk uit deze dataset voortkomt. Nog geen definitief uitsluitsel. Maar wel relevant. Zodat corporaties een optimale bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming van de Transitievisie Warmte. En in het verlengde daarvan aan de transitie naar een duurzame energievoorziening. 

Meer informatie: Linda Groenen


Publicatie datum: 27 oktober 2019 14:00

Laatste nieuws