Corporaties aan zet bij zuinige apparatuur in huis?

Van oudsher zijn corporaties allergisch voor een rol bij huishoudelijke apparatuur. Gedoe en geen kerntaak. Maar de komende jaren raakt huishoudelijke apparatuur steeds meer verbonden met duurzame opwekkers en opslag binnen en buiten de woning zelf. Is die rol aan de zijlijn vol te houden?


Complexer

Als je een woning huurt of koopt moet je na sleuteluitreiking flink aan de slag. Wandafwerking en ophangen van lampen. Installatie van kooktoestel, wasmachine en droger. Vergelijk dat eens met een auto. Bij aankoop is alles aanwezig. Hoezo klussen voorafgaande aan de eerste rit? Bedenk dat juist energiezuinige apparatuur in huis grote invloed heeft op woonlastenverlaging en CO2-reductie. Daarbij is de apparatuur steeds complexer. De komende jaren treedt meer en meer interactie op tussen die energiezuinige apparatuur, opslagmogelijkheden en duurzame opwekkers. De wasmachine die het programma start als de zon schijnt en zonnepanelen stroom produceren. De  buurtaccu die 's avonds elektriciteit levert aan de LED-lamp boven de eettafel. Met daarnaast aandacht voor veiligheid.

Handschoen

Corporaties blijvend aan de zijlijn? Juist als energiezuinige apparatuur in huis meer en meer communiceert met opslagmogelijkheden en duurzame opwekkers binnen en buiten woningen? Bedenk dat de doelgroep niet vertrouwd is met geavanceerde technieken. Door de vaak lage inkomens zijn huurders bovendien regelmatig veroordeeld tot energieverspillende huishoudelijke apparatuur. Corporaties kunnen wel degelijk net als studentenhuisvesters- faciliteren met basisuitrusting: elektrisch koken, wasmachine, LED-verlichting en slimme meter met energiedisplay als basispakket. Met eventueel een droger, vaatwasser, laadpunt elektrische auto, zonnepanelen en accu in een pluspakket. Waarbij aan de vooravond van het einde van saldering- optimale afstemming plaatsvindt tussen die componenten. Als onderdeel van de servicekosten. Met als ultiem doel de bijdrage aan woonlastenreductie en verlaging van uitstoot van CO2. Wie pakt de handschoen op?

Meer informatie: Dorothé Jacobs


Publicatie datum: 2 oktober 2018 08:00

Laatste nieuws